Takarmányozás

A lovak takarmányozáskor fontos figyelembe vennünk, hogy a ló emésztőrendszere rendkívül érzékeny. A lovak az egy üregű gyomrú, úgynevezett monogasztrikus állatok csoportjába tartoznak, emésztőrendszerük felépítése az életmóddal áll összefüggésben.
A ló alapvetően legelő állat, így táplálkozásukat is e szerint kell kialakítanunk. A megfelelő takarmányozással biztosíthatjuk a lovak egészséges fejlődését, hosszú élettartamát és a betegségeket is nagyobb eséllyel előzhetjük meg. 

A takarmányozás típusai

1. Széna és legelő:

A lovak természetes étrendje elsősorban fűből áll. Legelő állatokként a folyamatos, kis mennyiségű étel fogyasztása számukra az ideális, ennek alapvető eleme a jó minőségű széna. Kiváló rostforrás, ami segíti a normál bélmozgást, és segít az emésztési problémák megelőzésében. Ezen kívül más alapvető tápanyagnak is elsődleges forrása, például fehérjéknek, vitaminoknak és ásványi anyagoknak. A legelés során nem csak friss tápanyaghoz jutnak, de a természetes viselkedési mintájukat követik, ami az íny egészségének megőrzésében és a fogak egyenletes koptatásában is segít.

2. Gabona és takarmánykeverékek:

A gabonafélék, mint a zab, árpa és kukorica, valamint speciális takarmánykeverékek biztosítják a lovak energia szükségletét, így ideális takarmánytípusnak számítanak a nagyobb fizikai igénybevételnek kitett lovak esetében is. A gabonafélék továbbá lehetnek a ló táplálkozási profiljának szabályozó elemei, lehetővé teszik ugyanis az energia, fehérje és egyéb tápanyagok kiegyensúlyozott bevitelét. Nem mindig szükségesek minden ló számára, az adagolás is gondos megfontolást igényel.

  • Gabonafélék: Energiaforrás, de nagy mennyiségben emésztési problémákat okozhatnak. Ennek elkerülése érdekében érdemes könnyebben emészthető gabonát adni nekik, ilyen például a zab is.
  • Müzlik, pelletek: Különböző típusok állnak rendelkezésre a lovak korától és igényeitől függően, és tartalmazhatnak vitaminokat és ásványi anyagokat is.

3. Kiegészítők:

  • Vitamin és ásványi anyag kiegészítők: A lovak egyéni igényeinek megfelelően adhatók.
  • Speciális Kiegészítők: Például ízületi támogatás (szőr, bőr, pata) vagy emésztési segítség céljából lehetnek hasznosak.

Fontos szempontok a takarmányozásban

1. Az egyedi igények megértése:

  • Kor: Az idős lovaknak más igényeik vannak, mint a fiataloknak, ezért a takarmányozásuk is több szempontból el fog térni. A fiatalabb lovaknak nagyobb a fehérje, vitamin és ásványi anyag igényük a csont- és izomfejlődés miatt, illetve a fejlődési időszakban nagyobb odafigyelést igényel a takarmány minőségének és mennyiségének ellenőrzése az optimális fejlődés érdekében. Az idősebb lovaknak ezzel szemben kevesebb az energia igényük, az emésztőrendszerük miatt a könnyebb takarmány típusokat részesítik előnyben, illetve nagyobb eséllyel fordulhatnak elő olyan egészségügyi problémák, amelyek szintén különleges étrendek igényelhetnek.
  • Aktivitási szint: A versenylovaknak több kalóriára van szükségük, így számukra ideálisabb lehet egy olyan takarmányozási forma, amely nagyobb energiabevitelt tesz lehetővé. Ilyenek egyes gabonafélék vagy tápok müzlik.
  • Egészségi állapot: A különböző betegségek speciális étrendet igényelhetnek.

2. Tápanyagtartalom ismerete:

  • Rost: Létfontosságú a megfelelő bélmozgás és emésztés fenntartásához. Az idősebb lovak esetében azonban nem mindig megfelelő a magas rosttartalmú takarmányok túlsúlya az étrendben, ugyanis emésztőrendszerük már nem tudja olyan hatékonyan megemészteni azt.
  • Fehérjék, zsírok és szénhidrátok: Az energiaforrások kiegyensúlyozása miatt fontos a makrotápanyagok helyes adagolása. Ezek arányai különösen fontosak eltérő életkorban lévő lovak étrendjének meghatározása esetén, illetve befolyásolja a lovak fizikai igénybevételének szintje is.

3. Vízellátás:

A dehidratáció elkerülésére a lónak mindig friss vízhez kell férnie.

A lovak megfelelő étrendjének meghatározásához tehát több dolgot is figyelembe kell venni, és nem csak a tápanyagokat és takarmánytípusokat, de magát a lovat is megfelelően ismerni kell. Az ideális takarmányozásához érdemes lehet lovas szakember vagy állatorvos segítségét kérni, így biztos lehet benne, hogy lova a lehető legtovább egészséges maradjon.